Data Interpretation for CAT 2021, DI Tricks & Questions Answers

3) The players are ranked 1 to 5 on the basis of the total runs scored by them in the four matches, with the highest scorer getting Rank 1. If it is known that no two players scored the same number of total runs, how many  players are there whose rank can be exactly determined? A.…

3) The players are ranked 1 to 5 on the basis of the total runs scored by them in the four matches, with the highest scorer getting Rank 1. If it is known that no two players scored the same number of total runs, how many  players are there whose rank can be exactly determined?

A.   0         B.   1

C.   3         D.   5

Answer:  Option C

Explanation:

Individual ranges for total score:

Arpit-> 189-199

Bimal-> 218-224

Chatur-> 182-187

Dinu-> 223

Elan-> 187-188

Least total will be of Chatur (Rank 5)

2nd least will be Elan (Rank 4)

Rank 3 must be of Arpit.

It is not possible to determine the exact ranks of Bimal and Dinu.

II.  DIRECTIONS FOR QUESTIONS 1 to 5 :

RAILWAY TIMETABLE : NEW DELHI – BHUBANESWAR RAJDHANI EXPRESS

Station Name

Arrival Time

Departure Time

Distance(In KM)

New Delhi

17:05

0

Kanpur Central

21:48

21:53

440

Mughal Sarai JN

01:55

02:05

786

Gaya JN

04:18

04:21

989

Koderma

05:22

05:24

1066

Bokaro Steel City

07:35

07:40

1191

Tatanagar JN

10:35

10:40

1342

Kharagpur JN

12:25

12:40

1476

Balasore

14:02

14:04

1595

Bhadrak

15:12

15:14

1657

Cuttack

16:33

16:35

1772

Bhubaneswar

17:30

1800

 Answer : 

Station Name

Distance(In Km)

Time Taken(In hours)

Speed(In kmph)

New Delhi – Kanpur Central

440

4.72

93.22

Kanpur Central – Mughal Sarai JN

346

4.03

85.86

Mughal Sarai JN – Gaya JN

203

2.22

91.44

Gaya JN – Koderma

77

1.98

38.89

Koderma – Bokaro Steel City

125

2.18

57.34

Bokaro Steel City – Tatanagar JN

151

2.92

51.71

Tatanagar JN – Kharagpur JN

134

1.75

76.57

Kharagpur JN- Balasore

119

1.37

86.86

Balasore – Bhadrak

62

1.13

54.87

Bhadrak – Cuttack

115

1.32

87.12

Cuttack – Bhubaneswar

28

0.92

30.43

1.The longest run for the train between the two successive halts is

(a) Mughal Sarai JN – Gaya JN                 (b) New Delhi – Kanpur Central

(c) Kanpur Central – Mughal Sarai JN        (d) Balasore – Balasore

 Answer : Option b

Explanation : 

With the run is of 440 km, the longest run is between New Delhi – Kanpur Central.

2. The average speed that the train maintained between two successive stations was the highest between

(a) Kanpur Central – Mughal Sarai JN    (b) Mughal Sarai JN – Gaya JN

(c) New Delhi – Kanpur Central            (d) Bokaro Steel City – Tatanagar JN

Answer : Option c

Explanation :

The average speed of 93.22 kmph is the highest between New Delhi – Kanpur Central.

3. The average speed that the train maintained between New Delhi and Bhubaneswar was nearly equal to

(a) 72 kmph        (b) 74 kmph         (c) 75 kmph        (d) 82 kmph

Answer : 

Explanation :

The average speed that the train maintained between New Delhi and Bhubaneswar = 1800 km/25 hrs and 25 min = 70.82 kmph.

4. If we consider a journey that begins in New Delhi and ends in Bhubaneswar, the train has the longest halt at

(a) Kanpur Central    (b) Mughal Sarai JN    (c) Tatanagar JN    (d) Kharagpur JN

Answer :  Option d

Explanation :

The train has the longest halt of 15 minutes at Kharagpur JN.

5. The train begins its return journey from Bhubaneswar to New Delhi Seventeen hours after it has arrived at Bhubaneswar. If the train left New Delhi on Tuesday on what day will it have returned to New Delhi? (Assume that on the return journey that train maintains the same average speed as on the onward journey).

(a) Thursday    (b) Friday    (c) SaturdayAnchor    (d) SundayAnchor

Answer : Option b

Explanation :

Friday

III. The following pie-chart shows the percentage distribution of the expenditure incurred in publishing a book. Study the pie-chart and the answer the questions based on it.

Various Expenditures (in percentage) Incurred in Publishing a Book

percentage distribution

 

 

1) If for a certain quantity of books, the publisher has to pay Rs. 30,600 as printing cost, then what will be amount of royalty to be paid for these books?

A.   Rs. 19,450         B.   Rs. 21,200

C.   Rs. 22,950         D.   Rs. 26,150

Answer:  Option C

Explanation:

Let the amount of Royalty to be paid for these books be Rs. r

Then, 20:15 = 30600:r       
            r = Rs. 30600 x 15    = Rs. 22,950.
                              20

2) What is the central angle of the sector corresponding to the expenditure incurred on Royalty?

A.   15º          B.   24º

C.   54º          D.   48º

Answer: Option C

Explanation:

Central angle corresponding to Royalty          = 15% of 360º

                                                             =  15    x 360º
                                                                100

                                                             = 54º.

3) The price of the book is marked 20% above the C.P. If the marked price of the book is Rs. 180, then what is the cost of the paper used in a single copy of the book?

A.   Rs. 36         B.  Rs. 37.50

C.   Rs. 42         D.  Rs. 44.25

Answer: Option B

Explanation:

Clearly, marked price of the book = 120% of C.P.

Also, cost of paper = 25% of C.P

Let the cost of paper for a single book be Rs. n.

Then,                120: 25 = 180: n         
                                       n = Rs.  25 x 180 = Rs. 37.50
                                                     120

4) If 5500 copies are published and the transportation cost on them amounts to Rs. 82500, then what should be the selling price of the book so that the publisher can earn a profit of 25%?

A.  Rs. 187.50            B.  Rs. 191.50

C.  Rs. 175.00            D.  Rs. 180.00

Answer: Option A

Explanation:

For the publisher to earn a profit of 25%, S.P. = 125% of C.P.

Also Transportation Cost = 10% of C.P.

Let the S.P. of 5500 books be Rs. x.

Then,         10 : 125 = 82500 : x         
                                x = Rs.   125 x 82500   = Rs. 1031250.
                                                  10

 S.P. of one book = Rs. 1031250   = Rs. 187.50
                                  5500

5) Royalty on the book is less than the printing cost by:

A.  5.0%            B. 33.5%

 C.  20.0%          D.  25.0%

Answer: Option D

Explanation:

Printing Cost of book = 20% of C.P.

Royalty on book = 15% of C.P.

Difference = (20% of C.P.) – (15% of C.P) = 5% of C.P.

 Percentage difference     =     Difference       x 100%
                                         Printing Cost

                                         =      5% of C.P.     x 100%
                                                Printing Cost

                                            =     25%.

IV. Study the following table and answer the questions based on it.

Expenditures of a Company (in Lakh Rupees) per Annum Over the given Years

 

            

Year

            

            

Item of Expenditure

            

             

Salary

            

            

Fuel and Transport

            

            

Bonus

            

            

Interest on Loans

            

            

Taxes

            

            

1998

            

            

288

            

            

98

            

            

3.00

            

            

23.4

            

            

83

            

            

1999

            

            

342

            

            

112

            

            

2.52

            

            

32.5

            

            

108

            

            

2000

            

            

324

            

            

101

            

            

3.84

            

            

41.6

            

            

74

            

            

2001

            

            

336

            

            

133

            

            

3.68

            

            

36.4

            

            

88

            

            

2002

            

            

420

            

            

142

            

            

3.96

            

            

49.4

            

            

98

            

 

1) What is the average amount of interest per year which the company had to pay during this period?

A.    Rs. 32.43 lakhs            B.    Rs. 33.72 lakhs

C.    Rs. 34.18 lakhs            D.    Rs. 36.66 lakhs

Answer: Option D

Explanation:

Average amount of interest paid by the Company during the given period

    = Rs.         23.4 + 32.5 + 41.6 + 36.4 + 49.4   lakhs
                                       5

    = Rs.    183.3  lakhs
                  5

    = Rs. 36.66 lakhs.

2) The total amount of bonus paid by the company during the given period is approximately what percent of the total amount of salary paid during this period?

A.    0.1%          B.    0.5%

 C.   1%              D.    1.25%

Answer: Option C

Explanation:

Required percentage       

= (3.00 + 2.52 + 3.84 + 3.68 + 3.96)   x 100%
      (288 + 342 + 324 + 336 + 420)

=     17     x 100%
     1710

 = 1%. (Approx.)

3) Total expenditure on all these items in 1998 was approximately what percent of the total expenditure in 2002?

A.    62%            B.    66%

C.    69%            D.    71%

Answer: Option C

Explanation:

Required percentage       

= (288 + 98 + 3.00 + 23.4 + 83) x 100%
   (420 + 142 + 3.96 + 49.4 + 98)

= 495.4     x 100%
   713.36

 = 69.45% (Approx.)

4) The total expenditure of the company over these items during the year 2000 is?

A.    Rs. 544.44 lakhs             B.    Rs. 501.11 lakhs

C.    Rs. 446.46 lakhs             D.    Rs. 478.87 lakhs

Answer: Option A

Explanation:

Total expenditure of the Company during 2000

= Rs. (324 + 101 + 3.84 + 41.6 + 74) lakhs

= Rs. 544.44 lakhs.

5) The ratio between the total expenditure on Taxes for all the years and the total expenditure on Fuel and Transport for all the years respectively is approximately?

A  4:7             B  10:13

C  15:18          D  5:8

Answer: Option B

Explanation:

Required ratio           =     (83 + 108 + 74 + 88 + 98) 
                                    (98 + 112 + 101 + 133 + 142)

                              =   451    
                                   586

                              =      1
                                    1.3

                              =      10
                                      13

V. Study the following bar chart and answer the questions carefully.

Sales Turnover of 5 Companies (in Rs. crores)

sales turnover

1) What is the percentage change in the overall sales turnover of the five companies together between 2001 – 2002 and 2002 – 2003 ?

  A.   17.21 %              B.    14.68 %

  C.   12.67 %               D.   21.24 %

Answer: Option B

Explanation:

The required answer is

100 – percentage value of the fraction (Absolute change/first year’s value).

2) What is the absolute change in overall sales turnover of the five companies together between 2001 – 2002 and 2002 – 2003 ?

  

A. 712.43           B. 142.48

 

C. 683.53           D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

Absolute value of the difference between the sum of the turnover of the five companies for 2001 – 2002 and 2002 – 2003

3) Which of the companies shows the maximum percentage difference in sales turnover between the two years ?

A.  Honda                            B. GM

C.  Hyundai                          D. Maruti

Answer: Option C

Explanation:

Hyundai with 25.25 % is marginally higher than Honda with 24.5 %.

4) What should have been the sales turnover of GM in 2002 – 2003 to have shown an excess of the same quantum over 2001 – 2002 as shown by the sales turnover of Maruti ?

  

A.    953.76                 B.   963.76

C.    952.76                 D.   962.76

Answer: Option D

Explanation:

GM should have increased its sales turnover by Rs.49.13 crore.

Hence, the answer is 913.63 + 49.13 = 962.76.

5) What is the approximate difference between the average sales turnover of all the companies put together between the years 2001 – 2002 and 2002 – 2003 ?

   A. 133.45              B. 142.48

  C. 117.6                D. None of these

Answer: Option B

Explanation:

Difference between the sum of the two years divided by 5.

VI. Study the following line graph and answer the questions
 

Exports from Three Companies Over the Years (in Rs. crore)

Exports

1) For which of the following pairs of years the total exports from the three Companies together are equal?

A.    1995 and 1998               B.    1996 and 1998

C.    1997 and 1998               D.    1995 and 1996

Answer: Option D

Explanation:

Total exports of the three Companies X, Y and Z together, during various years are:

In 1993 = Rs. (30 + 80 + 60) crores = Rs. 170 crores.

In 1994 = Rs. (60 + 40 + 90) crores = Rs. 190 crores.

In 1995 = Rs. (40 + 60 + 120) crores = Rs. 220 crores.

In 1996 = Rs. (70 + 60 + 90) crores = Rs. 220 crores.

In 1997 = Rs. (100 + 80 + 60) crores = Rs. 240 crores.

In 1998 = Rs. (50 + 100 + 80) crores = Rs. 230 crores.

In 1999 = Rs. (120 + 140 + 100) crores = Rs. 360 crores.

Clearly, the total exports of the three Companies X, Y and Z together are same during the years 1995 and 1996.

2) Average annual exports during the given period for Company Y is approximately what percent of the average annual exports for Company Z?

A.    87.12%                 B.   89.64%

C.    91.21%                 D.   93.33%

Answer: Option D

Explanation:

Analysis of the graph: From the graph it is clear that

  1.     
  2. The amount of exports of Company X (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 30, 60, 40, 70, 100, 50 and 120 respectively.
  3.     
  4. The amount of exports of Company Y (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 80, 40, 60, 60, 80, 100 and 140 respectively.
  5.     
  6. The amount of exports of Company Z (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 60, 90,, 120, 90, 60, 80 and 100 respectively.

Average annual exports (in Rs. crore) of Company Y during the given period
 

DI CAT

3) In which year was the difference between the exports from Companies X and Y the minimum?

A.  1994            B.  1995

C.  1996            D.  1997

Answer: Option C

Explanation:

The difference between the exports from the Companies X and Y during the various years are:

In 1993 = Rs. (80 – 30) crores = Rs. 50 crores.

In 1994 = Rs. (60 – 40) crores = Rs. 20 crores.

In 1995 = Rs. (60 – 40) crores = Rs. 20 crores.

In 1996 = Rs. (70 – 60) crores = Rs. 10 crores.

In 1997 = Rs. (100 – 80) crores = Rs. 20 crores.

In 1998 = Rs. (100 – 50) crores = Rs. 50 crores.

In 1999 = Rs. (140 – 120) crores = Rs. 20 crores.

Clearly, the difference is minimum in the year 1996.

4) What was the difference between the average exports of the three Companies in 1993 and the average exports in 1998?

A.    Rs. 15.33 crores          B.    Rs. 18.67 crores

 C.    Rs. 20 crores               D.    Rs. 22.17 crores

Answer: Option C

Explanation:

Average exports of the three Companies X, Y and Z in 1993

 

DI

 

5) In how many of the given years, were the exports from Company Z more than the average annual exports over the given years?

A.   2               B.   3

C.   4               D.   5

Answer: Option C

Explanation:

Average annual exports of Company Z during the given period

Data Interpretation

From the analysis of graph the exports of Company Z are more than the average annual exports of Company Z (i.e., Rs. 85.71 crores) during the years 1994, 1995, 1996 and 1999, i.e., during 4 of the given years.
 

Important Tips for DI preparation

Scan the Question: Most DI questions will consist of a bunch of statistics, numbers & diagrams that might look scary at first instance but are actually not at all difficult to solve. In fact the trend has been: the scarier a DI set/caselet looks, the easier it is to solve. So before you lose heart & move on to an easier-looking set/caselet, scan that scary set & the list of questions in it. There will be at least of couple of “sitters” (questions that can be easily answered).

Hone your Calculation Skills/Speed: The Date Interpretation section is calculation-intensive. And by “calculations” we mean stuff like 556/874 and not 2*9=? Such calculations can eat up your time. It is imperative, therefore to get very, very comfortable with calculations. Learn shortcuts that will help you calculate in your head or better still; figure out how Vedic Math works. It will help you a lot.

Get familiar with all types of DI questions: When you have been practicing DI questions for a while, you will begin to notice that there are different types or formats of questions in this section. There will be bar charts, tables, pie charts etc. There will also be questions where a lot of text or information will be provided in a long paragraph. Work on your Reading & comprehension speed. It will go a long way in helping you tackle this section. Also try reading business newspapers which have articles that are data-intensive & have graphs & pie-charts etc. After reading the article, try to mentally collate & analyze the data provided in them. Such activities will help you get into the “DI mode” & stay in that mode always.

Practice, practice, practice: The last but the most important piece of advice. Copious amount of practice will help you in two ways:

  • Your speed will increase considerably. You would have attempted all kinds of DI questions many number of times. You will end up attempting more questions correctly, thus increasing your score
  • Your confidence will increase considerably. You know you have practiced a lot! This will help you face tough questions with determination.

So try to solve at least three DI question every day. Refer to good books that have a lot of solved and un-solved questions for practice. Suggestions for good books have been provided in the introductory article. 

Strategy for DI section in CAT

Practice session with DI

Table Chart – Data Interpretation

Data Interpretation in Table Form

CAT Data Interpretation (DI) Study Material

 

For latest updates on CAT 2021, Stay informed, Stay ahead and Stay inspired with MBA Rendezvous

However for any query on CAT 2021, you may also mail us at contactus@mbarendezvous.com

Source

Author: Asaan Hai

Asaan Hai. Get the latest information on what's important. We are not bound by a niche & share all that can be useful - News, Education, Recipes & lots more..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *