# How to Add Time – Learn Vedic Maths Tricks for Adding Time with examples for Fast & Easy Calculations

Learn this vedic maths tricks for fast addition of time
& more of our vedic maths tricks for addition, subtraction, multiplication, division.

## Who is the Founder of Vedic Maths?

Vedic Mathematics is the name given to an ancient system of calculation which was “rediscovered” from the Vedas between 1911 and 1918 by Sri Bharati Krishna TirthajiMaharaj. According to Tirthaji, all of Vedic mathematics is based on sixteen Sutras, or word-formulae.

## What advantage do I get by using Vedic mathematics methods?

• Much faster than normal mathematics methods.
• Increases speed and accuracy.
• Improves academic performance and results.
• Sharpens mind, increases mental agility and intelligence.
• Increases visualization and concentration.
• Become a mental calculator.

### How to calculate square of any number – Learn Vedic Maths Trick for Fast & Easy Calculations

Addition is the most basic operation in mathematics. It is one of the most easy to perform operations in maths.
But how do you usually add time? Convert into minutes or hours. A bit complicated, isn’t it?
Well, actually it’s NOT all that complicated. Here’s a very simple trick to add hours & minutes together in a matter of seconds.

Using this easy vedic maths tricks, you will know how to calculate faster than a calculator. Learn this vedic maths tricks for fast addition of time
& more of our vedic maths tricks for addition, subtraction, multiplication, division. These easy math tricks & number magic give you maths calculation shortcuts, that will save you precious calculation time if you are preparing for competitive exams like IITJEE etc.

#### Rule: Consider Time as a number, Add together & increment by 40

Example: Let’s add 1 hour 45 minutes & 4 hours 25 minutes.

Now, make both time values as numbers & add together:
145 + 425 = 570

Now, increment 40:
570 + 40 = 610

So, the final answer is -6 hours and 10 minutes.

No matter what the hours & minutes are, just add 40 as a time constant to the sub total.

Similar Example:
2:15 + 6:55

= 215+655 = 870
870+40 = 910

Final Answer: 9 hours & 10 minutes

## Author: geekinitus

Asaan Hai. Get the latest information on what's important. We are not bound by a niche & share all that can be useful - News, Education, Recipes & lots more..