Vedic Maths Examples with Solution

Here you can find some solved Vedic Maths problems that are typical and cover most of the popular tricks. We strongly recommend that the reader should first attempt to solve a problem on his/her own and only then look at the solution here. FREE Live Master Classes by our Star Faculty with 20+ years of…

Here you can find some solved Vedic Maths problems that are typical and cover most of the popular tricks. We strongly recommend that the reader should first attempt to solve a problem on his/her own and only then look at the solution here.

FREE Live Master Classes by our Star Faculty with 20+ years of experience. Register Now

1. 11 * 24

Answer: 264
Step 1: 1 * 4 = 4 (last digit)
Step 2: 4 * 1 + 1 * 2 = 6
Step 3: 1 * 2 = 2 (first digit)
Therefore, the correct answer is 264.

masterclass

2. 132 * 456

Answer: 60192
Explanation: Step 1: 6*2 = 12 (write 2, carry 1)
Step 2: 6*3 + 2*5 = 28 + 1 = 29 (write 9, carry 2)
Step 3: 6*1 + 3*5 + 2*4 + 2 (carried) = 31 (write 1, carry 3)
Step 4: 1*5 + 3*4 = 17 + 3 (carried) = 20 (write 0, carry 2)
Step 5: 1*4 = 4 + 2 = 6 (write 6)
Therefore, the correct answer to this is 60192.

3. 27 * 19

Answer: 513
Explanation: Step 1 : 7*9 = 63 (write 3, carry 6)
Step 2: 9*2 + 1*7 + 6 (carried) = 31 (write 1, carry 3)
Step 3: 2*1 = 2 + 3 (carried) = 5
Therefore, the correct answer is 513

4. 35*27

Answer: 945
Explanation: Step 1: 7*5 = 35 (write 5, carry 3)
Step 2: 7*3 + 2*5 = 31 + 3 = 34 (write 4, carry 3)
Step 3: 3*2 + 3 (carried) = 9
Therefore, the correct answer is 945

5. 93*97

Answer: 9021
Explanation: Step 1: 100 – 93 = 7, 100 – 97 = 3, 3*7 = 21 (last two digits)
Step 2: 97 – 7 = 93 – 3 = 90 (first two digits)
Therefore, the correct answer is 9021.

Must Read Vedic Maths Articles

6. 494*496

Answer: 245024
Explanation: Step 1: 500 – 494 = 6, 500 – 496 = 4
Step 2: 6*4 = 24 (last two digits)
Step 3: 494-4 = 496 -6 = 490*5 = 2450 (first 4 digits)
Therefore, the correct answer is 245021.

7. Find the value of 852

Answer: 60192
Explanation: (8*9) |25 = 7225

Kick start Your Preparations with FREE access to 25+ Mocks, 75+ Videos & 100+ Chapterwise Tests.Sign Up Now

8. Find the square of 98

Answer: 9604
Explanation: Step 1: 100 – 98 = 2
Step 2: 2*2 = 04 (last two digits)
Step 3: 98 – 02 = 96 (first two digits)
Therefore, the correct answer is 9604.

9. 107*111

Answer: 11877
Explanation: Step 1: 107 – 100 = 7, 111- 100 = 11 Step 2: 7*11 = 77 (last two digits) Step 3: 107 + 11 = 111 + 07 = 118 (first three digits) Therefore, the correct answer is 11877

10. Find the square of 107.

Answer: 11449
Explanation: (107 + 7)*100 + 7*7 = 114*100 + 49 = 11449

test-series

Source

Author: Asaan Hai

Asaan Hai. Get the latest information on what's important. We are not bound by a niche & share all that can be useful - News, Education, Recipes & lots more..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *